Ryby a mořské plody
Ryby a mořské plody
Na přípravu používáme ryby sladkovodní a mořské
Ryby obsahují plnohodnotné bílkoviny, vitamíny A,B,D a cenné nerostné látky.
Maso obsahuje puriny a je proto vhodné na přípravu dietních pokrmů.
Ryby jsou lehce stravitelné, tepelná úprava je krátká. Ryby se téměř vždy připravují na minutku, tj. těsně před konzumací.
Vaříme v rybí várce. Pečeme v troubě, na roštu i na rožni, smažíme na pánvi a udíme v udírně.
Pstruhovité ryby nařezáváme před úpravou na hřbetu. Stav propečení kontrolujeme vidličkou na hřbetu a podle "vylézajících očí z očních jamek".
Úprava sladkovodních ryb smažením
Smažit můžeme všechny druhy sladkovodních ryb kromě mřenky.
Před smažením se jednotlivé porce ryb obalují v trojobalu, ve vinném těstíčku, v sýrovém těstíčku, v žapionovém těstíčku, atd..
Jako doplněk se vždy používá citron a možno podávat i s různými druhy ochuceného másla.
Úprava mořských ryb je shodná s úpravou ryb sladkovodních, drobné rozdíly jsou pouze v koření