Jdi na obsah Jdi na menu
 


Saláty

24. 7. 2008

Saláty

 

Dělíme na jednoduché a složité. Oba druhy nají vysokou biologickou hodnotu a vysoký obsah vítamínů a minerálních látek.

Jednoduché se skládají z jednoho, maximálně ze dvou druhů zeleniny. Zalévají se zálivkou a podávají se jako příloha či doplněk.Nevyžadují dlouhou technologickou úpravu, ale mají nízkou energetickou hodnotu.

Složité saláty patří k nejoblíbenějším pokrmům studené kuchyně. Na jejich přípravu se používá více druhů zeleniny a dalších tepelně upravených či syrových surovin. Dají se předkládat jako hlavní chod, ale také jako příloha. Některé druhy salátů se mimo koření vhodně doplňují také smetanou, jogurtem, kečupem, bílým a červeným vínem nebo výjimečně worčestrem.

 

Saláty by měli mít výraznou estetickou hodnotu, jak z hlediska prezentace tak z důvodu větší přitažlivosti. Podávají se vždy dobře vychlazené a čerstvé.

 

Suroviny pro přípravu salátů:

Brambory vařené ve slupce, různě upravená zelenina, luštěniny, ovoce, uzeniny, tepelně upravená masa jatečních zvířat, drůbeže, zvěřiny, ryb, vařená i syrová vejce, sýry, olivy atd

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář