Těstoviny, obiloviny a luštěniny
Těstoviny, obiloviny a luštěniny
Těstoviny
Nacházejí upotřebení jako zavářky do polévek, jako přílohy k hlavním chodům i jako hlavní pokrmy. Mají vysokou biologickou hodnotu.
Podle způsobu přípravy rozeznáváme: - Domácí (široké nudle, drobení, flíčky)
- Průmyslově vyrábené (vlasové nudle, špagety)
Úprava těstovin vařením
Vzhledem k tomu, že těstoviny vařením zvětšují svůj objem, musí se vařit v dostatečném množství osolené vody. Dle přípravy těstovin je možno vodu okořenit nebo přidat tuk. Uvařené těstoviny propláchneme studenou a teplou vodou , zcedíme a omastíme máslem aby se neslepily.
Domácí nudle vaříme cca 4-8 min.
Průmyslové vaříme cca 8-12 min.
Použití: Jako zavářka do polévek( hnědých i bílých), jako příloha k hlavním jídlům (kolínka, vřeténka, špagety)
Obiloviny
Rýže
Vaření rýže - Přebraná rýže se propláchne nejprve studenou vodou, poté teplou vodou. Tento proces opakujeme několikrát, dokud nebude odtékající voda průzračná bez známek škrobu. Poté dáme vařit do osolené vroucí vody, do vývaru nebo do osoleného vroucího mléka. Po změknutí rýži zcedíme, necháme okapat a promastíme tukem.
Dušení rýže - Po přebrání a opláchnutí se rýže vloží na rozpálený tuk a nechá se lehce orestovat. Poté se zalije vroucí vodou (1kg rýže=1,5l vody) a v troubě se dusí doměka. Před vložením do trouby můžeme přidat cibuli a hřebíček. Přidáním jiných surovin dáme rýži charakteristickou chuť po přidané ingredienci a ozvláštníme i její vzhled.
Luštěniny
Nejčastěji kuchyňsky upravované luštěniny jsou hrách, čočka a fazole. Obsahují škrob a bílkoviny rostlinného původu.
Podporují peristaltiku střev. Musí se před vařením namáčet ve studené vodě. Během máčení nabobtnají, zvětší svůj objem a rychleji se uvaří.