Vaječné pokrmy
Vaječné pokrmy
Vaječné pokrmy se připravují z čerstvých nebo chlazených slepičích vajec. Kachní vejce se z hygienických a zdravotních důvodů nedoporučují.
Pro svůj vysoký obsah nerostných látek jako vápník, železo a fosfor a plnohodnotných bílkovin a tuků jsou vejce ve výživě nenahraditelná!
Obsahem syrových vajec je bílek a žloutek. Lze je od sebe mechanicky oddělit.
Šleháním bílků se získá bílkový sníh, který se používá ke kypření náplní a moučníků. Nenašlehaný bílek se používá ke zpevňování mletých mas, nebo se přidává do těsta.
Vaječný žloutek vybarvuje těsta do žluta a dodává jim křehkost. Používá se také ke zjemňování omáček a polévek.
Tepelně upravená vejce se mohou podávat jako:
- Hlavní chod - Sázené, pošírované, smažené
- Mezichod - Vařené, s omáčkami
- Teplý nebo studený předkrm - Míchaná vejce, Henri vejce
- Doplněk hlavních chodů - Sázené, vařené
Využití vajec ve snídaňové kuchyni:
- Naměko, nahniličko, natvrdo, sázené, míchané, šunka s vejci, omelety, palačinky, vejce se zeleninou.
Úprava vajec smažením:
- míchaná vejce - osolené rozšlehané vejce na pánev s olejem
- míchaná vejce na cibulce, na slanině, s klobásou, se šunkou, se sýrem, po italsku...